Location: Thousand Oaks, California

Client: Amgen

The original corporate headquarters building at Amgen Center is a five-story multi-purpose office building of approximately 250,000 square feet, for which Johnson Fain provided architecture, planning and interior design. Interior elements include private and open offices, multiple executive lobbies, sitting areas, and state-of-the-art conference rooms. Building 27 is the first of three administrative facilities designed by Johnson Fain as a part of Amgen’s overall administrative commons master plan. Interiors of Building 27 are organized into 50,000-square-foot floors, and are designed to be highly flexible in layout and generously lit with natural and artificial light. With very large floor plates, the entrance lobby is consistent with the outdoor finishes to reinforce overall site circulation through the building. Amenities at the ground floor include a 300-seat cafeteria that opens out to the exterior terrace.

The Building 30 research laboratory is a 360,000 square foot facility, planned in two phases and connected with an open pedestrian walkway. The building houses laboratories, offices and technical support spaces.

Phase 1 is a 140,000 square foot building with process development and pilot plant functions as well as support facilities. The building features interstitial service spaces, piping for special gases and fluids, clean rooms, nuclear magnetic resonance, cell-banking rooms and high-hazard areas.

Lab areas are flexible, allowing for complete re-configuration of partitions to meet future needs. In addition to labs, the interior environment includes a mix of open plan and private offices as well as multiple conference rooms, breakout areas, coffee bars, lunch rooms and collision spaces for informal and chance meetings.

The second phase of Building 30 totals approximately 220,000 square feet and includes additional laboratories with Good Manufacturing Practice validated quality control processes. The building also includes a scientist conferencing facility and links to the first phase with a sky-lit pedestrian arcade.

Lab areas are flexible, allowing for complete reconfiguration of partitions to meet future needs. Interiors include a mix of open plan and private offices, as well as multiple conferencing areas, breakout area, coffee bars, and lunch rooms.

Building 27 also includes an adjacent 1,100-car parking structure. Both buildings are designed under the height, setback and coverage requirements of Amgen’s Specific Plan and the City’s architectural design review ­process. The building’s siting and orientation were the first key elements in implementing the urban design concept for the overall Amgen campus, and established a vocabulary of open space materials and configurations.